Allmänt om Whisky

Whisky som är tillverkad i skottland benämns alltid "Whisky" EJ Whiskey. Whiskey som är tillverkad utanför Skottland benämns oftast "Whiskey". Den finaste Skotska Whisky du kan få är Singel Malt. Den är tillverkad av 100% mältat Korn, om man köper blended Whisky så är malt whisky blandat med grain (sädes)whisky som är gjord på omältat korn, vete eller majs. Det finns ca 100 aktiva destillerier i Skottland. År 1494 omnämns Whisky skriftligen första gången i Skottland. De officiella regionerna är, Highland, Speyside, Islay, Campbeltown och Lowland.


Skotsk Whisky lagras på nya ekfat, eller oftast på ekfat som tidigare innehållit Whisky, Bourbon, Sherry eller annat vin. När faten tappas har Whiskyn 55-65% alkoholstyrka. Genom att tillsätta vatten får man ner alkoholhalten till önskad nivå. Alkoholhalten på en Whisky får inte vara lägre än 40%. Att finare Whisky är dyrare beror till stor del på att den är lagrad längre tid, vilket innebär att ca 2% per år (s.k Angel:s share) dunstar bort under lagringen i tunnorna.


En vanlig Single Malt Whisky kan innehålla upp till 350 olika smakämnen. Genom att tillsätta vatten får du fram alla doft och smakämnen. Det kan vara så mycket som upp till 50% fler doft och smakämnen med vatten. Is har däremot motsatt effekt, det dämpar antalet smak och doftämnen. Hur mycket vatten som ska tillsättas beror på typ av whisky och "egna smaken". Generellt kan sägas, max 1/3 samt mindre vatten om whiskyn är rökig. Det ska vara mjukt och rent vatten, inte kolsyrat.


Professionella Whiskyprovare tar oftast ned alkoholhalten ca 50% med hjälp av vatten. Temperaturen på whiskyn har också betydelse för doft och smak. Normal rumstemperatur är absolut bäst.